Suomen alipalkatuimmille työntekijöille kuuluu laillinen palkka

Kansanliike Vastavoima käynnistää kampanjan mainosten ja ilmaislehtien jakajien laillisen palkan ja tasavertaisen kohtelun puolesta.

Oikeutta mainostenjakajille -kampanjan tavoitteena on saada jakajat nostettua ylös palkkakuopasta. Jakeluyritysten tulee välittömästi ryhtyä maksamaan jakajille laillista palkkaa ja noudattamaan alan yleissitovaa työehtosopimusta.

Mainosten ja ilmaislehtien jakajien palkka jää noin kolmeen euroon tunnissa, koska työnantaja kieltäytyy noudattamasta yleissitovaa sopimusta ja maksamaan jakajille kuuluvaa palkkaa.

Mainostenjakajien joukossa on paljon alaikäisiä lapsia, nuoria ja maahanmuuttajia.

Mainostenjakajien joukossa on paljon alaikäisiä lapsia, nuoria ja maahanmuuttajia.

Nuorille kuuluu lainmukainen palkka

Palkkaehtojen kiertämiseksi työnantaja on solminut alalle toisen sopimuksen Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME:n ja Suoramainonnan ja kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistys SKE:n kanssa. Tässä sopimuksessa jakajille on määritelty paljon kehnompi palkka kuin yleissitovassa sopimuksessa.

SME ja SKE ry eivät edusta työntekijöitä, vaan niissä käyttää valtaa työnantaja. Oikeutta mainostenjakajille -kampanjan avulla Vastavoima haluaa tuoda julki, keitä näissä keltaisissa ammattiliitoissa todella toimii.

Jakajien joukossa on paljon alaikäisiä lapsia, nuoria ja maahanmuuttajia. Maksaessaan mainostenjakajille sopimusta kehnompaa palkkaa työnantaja pyrkii käyttämään hyväkseen jakajien heikkoa työmarkkina-asemaa ja sitä, että he eivät välttämättä tunne työelämän lakeja ja sääntöjä.

Työstä on maksettava kaikille lainmukainen palkka, eikä nuoria työntekijöitä saa syrjiä palkkauksessa.

Maksamattomia palkkoja voi hakea jälkikäteen

Vastavoima kehottaa alipalkattuja mainostenjakajia jättämään työnantajalleen hakemuksen lainmukaisista palkkasaatavistaan. Näin palkkasaatavat eivät pääse vanhenemaan.

Jos sinulle on maksettu aiemmin työstäsi liian vähän palkkaa, voit hakea puuttuvaa palkanosaa jälkikäteen. Maksamattomia palkkoja voi hakea takautuvasti viiden vuoden ajan, jos työsuhde on voimassa, ja kahden vuoden ajan, jos työsuhde on päättynyt.

Vastavoima avustaa jakajia palkkavaatimuksen tekemisessä työnantajalle.

Oikean palkan laskemiseen tarvitset kaikki palkkakuittisi mainostenjakamisesta ja tiedot sinulle maksetuista kpl-korvauksista ja jaettavien talouksien lukumäärästä. Niiden avulla voimme selvittää, paljonko sinulle kuuluu maksaa yleissitovan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Yhteydenotot: kansanliikevastavoima(a)gmail.com

%d bloggaajaa tykkää tästä: