Mainosjakajille tulisi maksaa oikeaa palkkaa

Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta päätti viime marraskuussa (14.11.2016), ettei Suoramainonnan ja kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistyksen ja Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME ry:n sopimaa osoitteettomien lähetysten erillisjakelua koskevaa työehtosopimusta voida vahvistaa yleissitovaksi. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU järjestää Turussa torstaina 26.1. kaksi tilaisuutta alueen mainosjakajille. 

Osapuolten välinen työehtosopimus on jo kertaalleen vuonna 2010 vahvistettu yleissitovuutta vailla olevaksi. Viime marraskuussa annettu päätös on linjassa myös kesäkuussa 2015 annetun ja lainvoiman saaneen hovioikeuden päätöksen kanssa. Hovioikeus totesi päätöksessään, ettei SME ry:n voitu katsoa edustavan aidosti ja uskottavalla tavalla erillisjakelualalla toimivia henkilöitä.

Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta päätyi yksimielisesti hovioikeuden kanssa samaan johtopäätökseen. Alalla toimivien työntekijöiden työsuhteisiin tulee soveltaa yleissitovaksi vahvistettua Palvelualojen työnantajat PALTAn ja PAUn välisen viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta.

Pitkä työehtokiista

Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME ry:n perustivat lokakuussa 2009 Jakelujuniorit Oy:n entinen varatoimitusjohtaja, viestintäkonserni Janton Oy:n tutkimusassistentti ja Jakelujunioreiden jakelunvalvoja.

Yhdistys perustettiin noin kuukausi sen jälkeen, kun Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn toimesta vietiin ensimmäinen mainosjakajan palkkavaade käräjäoikeuteen vuonna 2009.

Työnantajan perustama SME neuvotteli alalle samanaikaisesti perustetun työnantajayhdistys SKE (Suoramainonnan ja kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistys) ry:n kanssa pikavauhdilla mainosjakajia koskevan työehtosopimuksen. Sopimuksella vahvistettiin alalle heikko palkkaus. Käytännössä jakajien tuntipalkaksi alhaisimmillaan on muodostunut noin 2-3 euroa tunnilta.

Tuhansien eurojen palkkasaatavat

Viime vuosina useille mainosjakajille on maksettu tuhansien eurojen palkkasaatavia korkoineen. Viimeksi Itä-Suomen hovioikeus vahvisti viime vuoden helmikuussa käräjäoikeuden tuomion, jonka mukaan kuopiolainen Suoralähetys Oy velvoitettiin maksamaan yhtiön mainosjakajalle palkkasaatavia viivästyskorkoineen lähes 24 000 euroa.

PAU järjestää Turussa torstaina 26.1 kaksi tilaisuutta mainos- ja ilmaislehtien jakajille. Tilaisuudessa kerrotaan mainosjakajien oikeuksista ja palkkauksen perusteista. Tilaisuudet pidetään Turun SAK:n aluetoimistolla osoitteessa Maariankatu 6 b, 20100 Turku klo 15.00 ja 17.30.

Lisätietoja:

Sari-Anne Salminen, projektityöntekijä, mainosjakelu, puh. 044 703 2311

 

Lähde: http://www.pau.fi/viestinta/lehdistotiedotteet/

%d bloggaajaa tykkää tästä: