Keitä työntekijäyhdistyksissä todella toimii?

Mainostenjakajien työnantaja solmi alalle vuonna 2009 palkkaukseltaan heikon työehtosopimuksen.

Sopimus tehtiin Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME:n ja Suoramainonnan ja kaupunkilehtien erillisjakelun yhdistys SKE:n kanssa. SME ja SKE ry kertovat olevansa ammattiliittoja, mutta tosiasiassa yhdistyksissä käyttävät valtaa työnantajien edustajat.

Aikaisemmin SME:n hallituksessa on ollut jäseninä työnantajayhtiöiden johtoporrasta. Tällä hetkellä SME:n hallituksessa toimii työnantajakonserni Jantonin edustaja Olli-Pekka Sinkko. SKE ry:n puheenjohtaja on jakeluyhtiö Helsingin Jakelu-Expert OY:n toimitusjohtaja Erkki From.

Työnantajayhtiöt perustivat nämä kaksi yhdistystä nopeasti sen jälkeen, kun oikeus oli todennut Posti- ja logistiikka-alan Unionin neuvotteleman mainostenjakajien työehtosopimuksen yleissitovaksi. Tarkoituksena oli kiertää yleissitovan sopimuksen työ- ja palkkaehtoja solmimalla ehdoiltaan huonompi, valtakunnallinen normaalisitova työehtosopimus.

SME:n verkkosivuilla ei kerrota, onko mainostenjakajilla työsuojeluvaltuutettuja tai luottamusmiehiä, joiden puoleen he voivat kääntyä ongelmatilanteissa. Työnantajan johtama SME ry on kehottanut mainostenjakajille lähettämässään tiedotteessa työntekijöitä ottamaan yhteyttä työnantajaan, mikäli ongelmia esiintyy. Yhdistys käyttää viestinnässään työnantajan kanavia.

%d bloggaajaa tykkää tästä: