Ketkä työtä tekevät?

Mainos ja ilmaisjakelulehtityötä tekee säännöllisesti noin 8000 jakajaa ja vähemmän säännöllisesti yli 10000 ihmistä.

Mainoksia ja ilmaisjakelulehtiä jakavat työntekijät, joiden työmarkkina-asema on eri syistä heikko. Monet heistä ovat alaikäisiä lapsia, nuoria ja maahamuuttajia. Velkakierteessä olevat saattavat hankkia lisätienestejä jakamalla iltaisin mainoksia muiden töiden lisäksi.

Jotkut tekevät mainostenjakajan työtä päätoimenaan. Nämä niin sanotut varajakajat saattavat jakaa 10–20 reittiä viikossa. Työtunneiksi muutettuna tämä tarkoittaa kahta tai kolmea 4–5-tuntista jakopäivää viikossa.

”Tällaisia töitä ajautuvat ilman muuta tekemään ihmiset, jotka eivät saa muuten helposti työmarkkinoilta työtä, vaikka mainosten jakaminen on ihan yhtä arvokasta kuin jokin muu työ”, sanoo Posti- ja logistiikka-alan Unioin tiedottaja Juha Pöyry.

Mainostenjakajien työnantaja Janton-konserni kehuu tiedotteissaan, kuinka se tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään. Työstä on kuitenkin maksettava kaikille lainmukainen palkka, eikä nuoria työntekijöitä saa syrjiä palkkauksessa.

Janton maksaa mainostenjakajille sopimusta kehnompaa palkkaa. Näin tehdessään työnantaja pyrkii käyttämään hyväkseen lasten, nuorten ja maahanmuuttajien heikkoa työmarkkina-asemaa ja sitä, että he eivät välttämättä tunne työelämän lakeja ja sääntöjä.

Työsuojeluviranomaisen raportin mukaan Janton-konserniin kuuluvan jakeluyhtiön jakeluautonkuljettajien työsuhteissa ei noudattu syksyllä 2013 mitään työehtosopimusta, eikä yhtiössä pidetä työaikalain mukaista työaikakirjanpitoa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: